Япония ще се обедини с Китай за единен стандарт за плащане по QR кодове

Япония ще се обедини с Китай за единен стандарт за плащане по  QR кодове

В навечерието на голямо събитие

Йошио Фукуда, главен изпълнителен директор на Японската асоциация за плащания - организация, която управлява стандартизираната система за плащане с QR кодове, под названието JPQR0, разказа за преговорите с азиатски страни, включително Китай и Индия, за разработването на единен стандарт за плащане по QR кодове.

За това съобщава Nikkei Asia.

Според Фукуда в Япония услугите за плащане с помощта на QR кодове днес се предоставят от няколко оператора, количествено това се изразява в огромен брой потребители, обслужвани ежеминутно и в  извършването на милиони транзакции. Но за да се извърши плащането, всеки  QR-код  трябва да се представи до касата, което отнема време и усилия.

Ето защо е необходима унификация на всички QR в единен кодов стандарт, за да се опрости плащането от жителите на Япония както в страната, така и в чужбина, в западните страни. За тази цел е създадена и организацията JPQR. Но сега е необходима подобна унификация и със страните от Югоизточна Азия и Индия.

На първо място, това се отнася за Китай, с чиито отделни оператори на QR кодове JPQR ще си сътрудничи. Единнният стандарт, отчитащ спецификата на инфраструктурата и законодателството на азиатските страни, е необходим в навечерието на Световното изложение в Осака, което ще се проведе през 2025 г., когато се очаква пристигането на голям брой посетители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: