Изкуствен интелект се научи да превръща QR-кодове в красиви картини

Изкуствен интелект се научи да превръща QR-кодове в красиви картини Снимка: QQ

И това изглежда прекрасно

В света на цифровите технологии се появи нова примамлива идея, която обещава да придаде на QR-кодовете много повече естетика, отколкото просто черно-бели пиксели, съобщава китайското издание QQ.

Абсолвентът от китайския Университет по комуникации, известен с псевдонима си ciaochaos, разказва за своя проект по създаването на "красиви QR-кодове".

Вместо да остави QR-кодовете в традиционния им вид, ciaochaos предлага интересен подход: да се използват изображения, генерирани от невронна мрежа, наслагвайки върху тях параметри за прочитането на QR-кода.

Това е идея, която той иска да реализира отдавна, но подходящите за това инструменти се появяват едва наскоро с развитието на невронните мрежи за генериране на изображения

За създаването на дадения модел за генериране на QR-кодове, ciaochaos използва технологията Stable Diffusion, а също така разработва модела ControlNet, за да подобри работата на невронната мрежа. В процеса му помагаг колеги и преподаватели от университета.

След като обучава модела, той прилага различни комбинации от методите chekpoint и LoRa за фина настройка на параметрите на генериране, за да получи изображения с QR-кодове.

Крайния резултат от работата му може да се види от приложената снимка. Изглежда впечатляващо и много по-интересно от стандартните кодове от този тип.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: