Мерцедес първи в квалификацията за Гран при на Белгия във Формула 1

Мерцедес първи в квалификацията за Гран при на Белгия във Формула 1 Снимка: wikimedia.org

Пилотите на Мерцедес, Люис Хамилтън и Валтери Ботас, се класираха на първите две места в квалификацията за Гран при на Белгия на пистата „Спа-Франкоршамп" във Формула 1.

Хамилтън успя да изпревари съотборника си Ботас с половин секунда и да спечели 93-та първа стартова позиция в кариерата си, с време от 1:41,252 сек. Валтери направи грешка в последната си най-бърза обиколка и това го остави без шанс за първото място.

Трети за неделното състезание се нареди Макс Верстапен с Ред Бул, който успя да запише време от 1:41,778 сек., което бе само с 0,015 сек. по-слабо от това на Валтери Ботас.

Първите трима успяха да направят най-бързите си обиколки във втората част на квалификацията с гумите „медиум", вторите по-издръжливост за състезателния уикенд, като така ще стартират с тях в неделното състезание.

Даниел Рикиардо от отбора на Рено успя да запише 4-то време в квалификацията на „Спа".

Алекс Албон с втория Ред Бул ще стартира състезанието от 5-а позиция, а до него ще се нареди Естебан Окон с Рено.

Карлос Сайнц записа 7-ата най-бърза обиколка по време на квалификацията, а 8-и и 9-и ще стартират пилотите на Рейсинг Пойнт, Серхио Перес и Ланс Строл, които направиха само по една бърза обиколка в последната част на квалификацията (Q3).

Другият Макларън, пилотиран от Ландо Норис, остана на 10-а позиция.

Данил Квят и Пиер Гасли от отбора на Алфа Таури не успяха да се класират в Q3 и ще започнат състезанието в неделя от 11-о и 12-о място.

Жестоката криза, в която се намира отборът на Ферари, се прояви отново, като пилотите на тима Шарл Льоклер и Себастиан Фетел успяха да постигнат едва 13-о и 14-о време.

Липсата на скорост при „черните кончета"доведе дори до опасността и двете коли на най-титулувания отбор в историята на Формула 1 да не успеят да преминат във втората част на квалификацията (Q2).

Джордж Ръсел от Уилиамс успя да се класира отново за Q2, завършвайки с 15-о време, докато съотборникът му Никълъс Латифи отпадна за пореден път в Q1, давайки 19-и резултат, като изобщо не бе близо до темпото на младия британец.

Кими Райконен от Алфа Ромео и Ромен Грожан от Хаас се класираха съответно 16-и и 17-и. Съекипникът на Райконен, Антонио Джовинаци завърши с 18-о време, а Кевин Магнусен от отбора на Хаас остана на последната 20-а позиция, след като в последния си бърз тур излезе извън очертанията на пистата и едва не се удари в предпазните стени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: