Донахю: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.

Донахю: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. Снимка: МС

„Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г. - въпросът е кога, а не дали страната ви ще въведе евровалутата“

Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю по време на пресконференция след срещата си с премиера  Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев.

Паскал Донахю оцени високо усилията на страната ни по пътя й към еврозоната и поздрави правителството за стремежа му за намаляване на инфлацията.

„Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини към еврозоната. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност“, категоричен беше Донахю.

Той обърна внимание на ползите, които България ще има след въвеждането на еврото и посочи, че жизненият стандарт и доходите ще бъдат по-добри, а перспективите за развитие - по-положителни.

„Убеден съм, че с членството на България в еврозоната страната ви ще има повече възможности, по-добри работни места и по-голям растеж и стабилност на икономиката“, допълни Паскал Донахю.

Премиерът Николай Денков заяви, че през последните месеци с Донахю активно се водят преговори за това как се движи България по отношение на приемането й в еврозоната, а по време на срещата са коментирали и успешния опит на Ирландия като икономическо развитие след въвеждането на еврото.

„Ирландия е забележителна държава в това отношение. Тя тръгва от много ниски нива - най-бедната за времето си в ЕС, като в много кратки срокове, благодарение на правилна политика - привличане на инвестиции и използване на възможностите, които дава еврото, в момента е една от най-развитите държави в ЕС, посочи   Денков.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: