Макрон за изпращане на войски в Украйна: „Всички варианти са възможни“

Макрон за изпращане на войски в Украйна: „Всички варианти са възможни“ Снимка: стопкадър Euronews

„Франция не е във война с Русия“, но трябва да бъде подготвена за ескалация от страна на Москва

 Това заяви френският президент в интервю за местни медии, пише Euronews.

Войната в Украйна има екзистенциално значение за Европа, така че „всички варианти са възможни“. Това изявление направи френският президент в интервю за два големи телевизионни канала в страната, обсъждайки вероятността от изпращане на френски войски/контингент на НАТО в Украйна.

Еманюел Макрон добави: ако Русия победи, "животът на французите ще се промени. И няма да има повече сигурност в Европа".

Еманюел Макрон, президент на Франция:
"Ние никога няма да предприемем офанзива, никога няма да поемем инициативата. Франция е мирна сила. Днес, ако искаме мир в Украйна, не трябва да бъдем слаби. Трябва да погледнем трезво на ситуацията. Трябва решително, с цялата воля и смелост да заявим, че сме готови да направим всичко необходимо, за да постигнем нашата цел, а именно Русия да не победи“.

    
Макрон призова страните от ЕС да подкрепят Киев. Към него се присъедини и ръководителят на германското външно министерство Аналена Бербок, която каза, че намаляването на обема на помощта за Украйна „ще доближи войната до Германия“.

Именно тази страна реагира по-остро от останалите на идеята на Макрон за изпращане на военен контингент и, заедно със САЩ и Великобритания, изключвайки варианта за пряко участие в конфликта.

Макрон, германският канцлер Шолц и полският премиер Туск трябва да се срещнат в Берлин в петък.

На този фон украинските медии напомнят, че изпращането на чужд военен контингент в страната изисква „зелена светлина“ от парламента; Досега този въпрос не е обсъждан в Радата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: