САЩ и Великобритания разследват руски криптотранзакции за $ 20 милиарда

САЩ и Великобритания разследват руски криптотранзакции за $ 20 милиарда Снимка: bleepingcomputer.com

Операциите са извършени чрез руската виртуална борса Garantex, съобщиха източници на Bloomberg

Според оценката на експерти, става дума за едно от най-големите нарушения на санкциите срещу Русия, наложени заради нахлуването й в Украйна. Garantex е в „черния списък” от април 2022 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ твърди, че борсата „умишлено пренебрегва задълженията“ за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Garantex е основана през 2019 г. в Естония, но през февруари 2022 г. лицензът ѝ е отнет. Вашингтон твърди, че платформата е била контролирана от офис в небостъргача „Федерация” в Международния делови център Москва Сити. Криптоборсата работи с карти на Sberbank, TinkoffBank и AlfaBank, които са обект на санкции от САЩ. 

Garantex не коментират разследването, но по-рано този месец заявиха, че вземат всички мерки, за да предотвратят използването на борсата за незаконни дейности.

Плащанията, които привлякоха вниманието на западните държави, са направени чрез обвързаната с долара криптовалута Tether (USDT) – най-търгуваната криптовалута в света, с монети в обръщение на стойност над $ 100 милиарда. Tether Holdings е регистрирана на Британските Вирджински острови. 

Според източниците на Bloomberg, няма сигнали, че е компанията е извършила нарушения, нещо повече, от Tether Holdings заявиха, че сътрудничат на правоохранителните органи и са замразили активите на всички юридически лица, санкционирани от САЩ.

„Всяка транзакция се наблюдава, всеки актив може да бъде конфискуван и всеки престъпник може да бъде заловен“, подчертават от TetherHoldings. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: