Франция обяви най-високо ниво на терористична заплаха

Франция обяви най-високо ниво на терористична заплаха Снимка: moscowtimes.ru

Германия класифицира опасността като "остра"

Решението на френските власти обяви премиерът Габриел Атал в Х/Twitter: „След атентата в Москва президентът на републиката свика Съвета по отбрана и национална сигурност тази вечер в Елисейския дворец. Предвид заплахите на Ислямска държава към страната ни, ние решихме да обявим най-високото ниво на терористична заплаха”.

Както припомнят медиите, за последен път максимално ниво на терористична заплаха във Франция беше въведено през октомври 2023 г. на фона на антисемитски прояви и ескалацията на конфликта в Близкия изток.

В същото време германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер каза, че групировката ISIS-Khorasan, която пое отговорност за атентата в Москва, "в момента е най-голямата ислямистка заплаха за Германия". Фезер припомни, че в навечерието на миналата Коледа в Кьолн беше предотвратено нападение на терористи от Таджикистан.

В началото на март редица чужди държави предупредиха за възможността от терористични атаки в Русия, но според ТАСС предупрежденията са били „без конкретика”, а пред борда на Федералната служба за безопасност Владимир Путин ги определи като „шантаж” . 

След нападението в Crocus City Hall, САЩ отново заявиха, че разполагат с разузнавателни данни, които потвърждават, че зад атаката стоят терористи от Ислямска държава. Според източници на The Moscow Times обаче, прокремълските медии са получили директива да насочат обвиненията срещу Украйна, повтаряйки част от телевизионното обръщение на Владимир Путин към руснаците.. 

До момента са открити 137 жертви на терористичната атака в Москва. Идентифицирани са 62 от тях. Десетки се смятат за изчезнали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: