Губернаторът на Московска област: броят на жертвите в терористичния акт ще расте (обзор)

Губернаторът на Московска област: броят на жертвите в терористичния акт ще расте (обзор) Снимка: rbc.ru

Следственият комитет потвърди 133 загинали и над 200 ранени след снощната терористична атака в концертната зала „Крокус Сити Хол” край Москва

Това е най-големият терористичен акт в Русия след превземането на училището в Беслан през 2004 г. Тела на загинали са открити на евакуационните стълбища, в тоалетните и сервизните помещения, което говори, че терористите са познавали мястото добре. Сградата е опожарена, таванът на зрителната зала се е срутил. Според записите от охранителните камери, в този момент в салона е имало около 200 души.

Позовавайки се на прес-службата на Кремъл, „Интерфакс” съобщи, че от Федералната служба за сигурност (ФСБ) са докладвали на Владимир Путин за задържането на 11 души, някои от които с таджикски паспорти. В свое изявление външното министерство на Таджикистан отрече участието на трима таджикски грпаждани, обявени за издирване часове след терористичния акт.

РИА „Новости” цитира съобщение на ФСБ, в което се казва, че „престъпниците са се опитали да се придвижат с кола до границата на Русия с Украйна и Беларус" но в рамките на няколко часа са били заловени в района на Брянск. Разследващите органи тълкуват маршрута на нападателите като опит да пресекат границата с Украйна, където „вероятно имат съответните контакти”. Украинското разузнаване определи тези изявления като „провокация на Кремъл” с цел да оправдае нови масирани удари срещу граждански обекти в Украйна.

Междувременно Reuters и The New York Times (NYT) съобщават, че в своя телеграм канал отговорност за нападението е поела структура на Ислямска държава в Афганистан. В съобщение на терористите, публикувано от близката им агенция Amaq, се казва, че са предприели "координирана атака срещу голяма тълпа християни", оставяйки най-малко 300 жертви.

Руската дума видя поръчителите на терористичния акт в лицето на САЩ и Великобритания, независимо от факта, че дипломатическите служби на двете страни предупредиха за предполагаема терористична опасност в Москва още в началото на март. CBS News и NYT потвърдиха, че американското разузнаване е предоставило на руските власти такива данни, но според ТАСС, „без конкретика”.

Няколко дни преди терористичния акт, на заседание на ФСБ Владимир Путин нарече предупрежденията „шантаж”. Днес, 19 чàса след нападението, руският президент направи телевизионно обръщение към нацията. Путин обяви 24 март за ден на национален траур и повтори версията, че терористите са имали осигурен "прозорец" през границата с Украйна. Той сравни нападението с "нацистка разправа в окупираните територии" и обяви, че терористите ще бъдат заловени и наказани..

Междувременно телевизионният канал RT и телеграм каналите Baza и Shot публикуваха видеозапис от разпита на един от задържаните извършители на атаката. В триминутния материал се вижда мъж, говорещ таджикски, който казва, че е дошъл от Турция, където е уреждал „разни документи”. По думите му, е бил вербуван по телефона от "помощник-проповедник", а в терористичния акт е участвал „за пари” (един милион рубли). Автентичността на записа не е потвърдена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: