Американските власти одобриха нови стандарти за автомобилната индустрия

Американските власти одобриха нови стандарти за автомобилната индустрия Снимка: https://pixabay.com/

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) одобри окончателната версия на емисионните стандарти за различни замърсители за автомобилната индустрия

 Новите норми предвиждат до 2032 г. най-малко 56% от продажбите на автомобили в страната да са електрически превозни средства. В същото време делът на хибридните и други частично електрически автомобили трябва да бъде поне 13%.

Администрацията на Джо Байдън нарича новите мерки най-амбициозният план за преминаване на населението към електрически транспорт.

Окончателната версия на документа обаче всъщност поставя много по-малко строги изисквания от СИП, предложено миналата година.

Тогава агенцията очакваше до 2032 г. делът на електрическите превозни средства в новите продажби да бъде 66%.

Въпреки това, дори в сегашния си вид целта изглежда доста амбициозна, като се има предвид, че през 2022 г. делът на електрическите превозни средства е бил едва 5,8%, а през 2023 г. се е увеличил само до 7,6%.

Новите стандарти за емисии се прилагат за леки автомобили и търговски превозни средства (с изключение на камиони) от моделни години 2027–2032.

В сравнение с настоящия стандарт, ограниченията на емисиите за пътническите автомобили ще бъдат намалени с 50% за моделната година 2026 и с 44% за среднотоварните превозни средства.

Като цяло EPA предвижда, че новите стандарти ще позволят да се избегнат емисиите на повече от 7 милиарда тона въглероден диоксид и ще донесат близо 100 милиарда долара годишни ползи за икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: