На 18 март 1931 г. в САЩ започва производството на първите електрически самобръсначки

На 18 март 1931 г. в САЩ започва производството на първите електрически самобръсначки Снимка: https://pixabay.com/

Историята на бръсначите е доста интересна. Около 330 г. пр. н. е. гърците и римляните възприели египетския метод за бръснене с помощта на бронзови стъргалки

Воините бръснели не само брадите си, но и косата на главите си, така че враговете да не могат да ги хванат за нея.

Смята се, че иноваторите в областта на изобретяването на устройства за бръснене са военните. Именно те в различни времена подходиха творчески към бръсненето: по време на почивките между битките воините се забавлявали, придавайки блясък на бузите и брадичката си, използвайки всичко под ръка - сабя, брадва или нож.

Излишно е да се казва, че дълго време хората изпитват дискомфорт при бръснене. Моряците бяха първите, които откриха, че е доста трудно да прокарате остър бръснач по лицето си в морето без последствия. Но най-лошата ситуация с бръсненето беше в армията - броят на ранените войници от небрежно бръснене непрекъснато нарастваше.

Този проблем е решен в началото на 19 век от пенсионирания полковник Шик. Той изобретил бръснача. Благодарение на него процесът на бръснене моментално се превърна в напълно безопасно занимание.

На 18 март 1931 г. в САЩ започва производството на първите електрически самобръсначки. А през 1975 г. Марсел Бик изобретява първата самобръсначка за еднократна употреба. Това направи процедурата по бръснене бърза, удобна и безболезнена.

В днешно време бръсненето се е превърнало в неразделна част от сутрешния тоалет на цивилизования човек и отнема само няколко минути.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: