Като президент Тръмп е наредил на ЦРУ да дискредитира китайското правителство

Като президент Тръмп е наредил на ЦРУ да дискредитира китайското правителство Снимка: https://www.newsclick.in/

Според отлично запознати американски служители, действията му са били реципрочни

Позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп, Reuters разкрива, че през 2019 г. Тръмп е издал тайна заповед на ЦРУ да подкопае авторитета на китайското правителство. От своя страна разузнавателното ведомство е обособило малък екип, който чрез фалшиви акаунти в китайските социални мрежи е разпространявал негативни материали за Си Дзинпин и неговото правителство.

Основната информация е разкривала данни за богатствата, които високопоставени китайски функционери крият в чужбина, или данни за корупцията и разточителния живот, който води китайската политическа върхушка. За източник са били посочвани чуждестранни новинарски агенции.

Задачата на ЦРУ е била да създаде сред китайците недоверие в правителството им, но и да подклажда параноя сред китайските лидери, насърчавайки ги да хвърлят големи ресурси в контрола на интернет пространството. „Искахме да преследват призраци“, казва пред Reuters един от източниците. Според тях подобни кампании са били насочени не само срещу Китай, но и срещу страни от югоизточна Азия, Африка и южния тихоокеански регион. 

Говорител на ЦРУ отказа да коментира дали съществува подобна програма за влияние, а Reuters не успя да установи дали администрацията на Джо Байдън е продължила да я поддържа. Но според анализатори на разузнаването, когато Белият дом предоставя на ЦРУ пълномощия за тайни действия, такива заповеди често остават в сила, независимо от смяната на президентите. 

Според говорител на китайското външно министерство, изнесените данни показват, че правителството на САЩ използва „пространството на общественото мнение и медийните платформи като оръжие за разпространение на невярна информация и манипулиране на международното обществено мнение“. 

Тъй като според мнозина, действията на Тръмп са били реципрочни, от китайското външно ведомство лаконично добавят, че Китай не се меси във вътрешните работи на други страни. Тръмп, сега фаворит на републиканците за президент, намекна, че ако бъде избран, ще предприеме още по-твърд подход към Китай.

Според изночниците на Reuters, инициираната от него кампания срещу Китай е била отговор на дългогодишните предупреждения от страна на американското разузнаване, че чрез подкупи и заплахи Китай печели подкрепата на редица развиващи се страни, привличайки ги на своя страна в геополитически спорове,

Същевременно много факти сочат, че Китай се опитва да предизвика конфликти в американското общество. Доказателства за това дава и набиращият популярност документален филм на Epoch TV, озаглавен „Превземането на Холивуд” (Hollywood takeover). Лентата разкрива дългогодишните последователни инвестиции на Китай в американската филмова индустрия, която е заинтересувана от огромния китайски пазар и често – макар и дискретно - съобразява филмовото съдържание с препоръките на Пекин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: