САЩ призоваха и други държави да засилят натиска върху Китай

САЩ призоваха и други държави да засилят натиска върху Китай

Изглежда, че конфронтацията между САЩ и Китай се задълбочава,

Вашингтон активно призовава своите съюзници, включително Нидерландия, Япония, Германия и Южна Корея, да засилят ограниченията върху достъпа на Китай до съвременни полупроводникови технологии, съобщава Bloobmerg.

Представителите на американското правителство виждат това като начин да затворят и последните останали вратички в санкциите, наложени през последните няколко години, и да забавят напредъка на Китай в създаването на собствена полупроводникова индустрия.

Например, САЩ оказват натиск върху Нидерландия с искане компанията ASML да спре да обслужва сложното оборудване за производство на чипове, закупено преди това от китайците.

Не е забравена и Япония – от нея се изисква да ограничи доставките на специални химикали, без които съвременните чипове просто не могат да бъдат направени. А японците са професионалисти в тази област, да си спомним например за Shin-Etsu Chemical или Tokyo Ohka Kogyo.

Европа и Япония засега отговарят на Вашингтон много сдържано. Един вид - нека първо да се види ефекта от вече действащите санкции, а след това да се решава за въвеждането на нови.

В същото време Пекин негодува, наричайки политиката на САЩ не просто натиск, а "безумна абсурдна мания".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: