Русия и Китай ще строят съвместен ядрен реактор на Луната до 2035 година

Русия и Китай ще строят съвместен ядрен реактор на Луната до 2035 година

Извършвайки същевременно скок в изследването на Космоса

Русия и Китай обединяват усилията си за амбициозен проект: изграждането на ядрен реактор на Луната, съобщава China National Space Administration.

Според Меморандума за разбирателство, подписан наскоро, се планира този проект да бъде реализиран до 2035 година.

Ядреният реактор ще стане ключът към осигуряването на енергия за бъдещата Международна лунна изследователска станция. Слънчевите панели няма да се справят с тази задача, ето защо ядрената енергия е единственият приложим вариант.

Генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов потвърди, че Русия и Китай сериозно обмислят възможността за съвместна реализация на проекта. Той отбеляза, че сложните строителни работи вероятно ще се извършват автономно, без участието на хора.

Технологиите за изграждане на лунния реактор вече са практически готови, което позволява да се говори за реалността на изпълнението на тази амбициозна задача.

Създаването на ядрен реактор на Луната ще бъде огромна стъпка напред в изследването на Космоса. Това ще позволи на учените да провеждат нови изследвания, да изучават лунната повърхност и, възможно, в бъдеще, да проправят пътя за колонизацията на Луната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: