Нанодиамантена батерия, която издържа 28 000 години, ще промени света

Нанодиамантена батерия, която издържа 28 000 години, ще промени света Снимка: NDB Inc

Американската компания NDB Inc. съобщи за създаването на принципно нов източник на енергия - батерия, която използва радиоактивен материал от ядрени отпадъци за производство на електричество.

Според New Atlas новите батерии са абсолютно безопасни за хората и околната среда, те могат да бъдат произведени във всички възможни форми, ще струват като литиево-йонни батерии и най-важното, те имат невероятен експлоатационен живот от 28 хиляди години. А това променя всичко.

NDB използва графитни стърготини от ядрени реактори, които са погълнали радиацията от ядрените горивни пръти и самите те са станали радиоактивни.

Този графит е богат на радиоизотопния въглерод-14, който се подлага на бета-разпад, освобождавайки антинеутрино и електрони от бета-разпада. NDB взема този графит, пречиства го и го използва за създаване на малки диаманти от въглерод-14.

Диамантената структура действа като полупроводник и радиатор, като събира заряда и го транспортира навън.
 

След това диамантите с радиоактивен въглерод-14 се покриват със слой от евтин, нерадиоактивен, създаден лабораторно диамант от въглерод-14, който действа като свръхтвърд защитен слой на радиоактивния елемент.

За да се създаде акумулаторен елемент, няколко слоя от този нанодиамантен материал се съединяват заедно с миниатюрна интегрална схема и малък суперкондензатор за натрупване, съхраняване и незабавно отделяне на заряда. NDB заявява, че тази клетка може да бъде опакована във всякакъв вид батерия или стандарт, включително AA, AAA, 18650, 2170 или всякакви нестандартни размери.

NDB заяви, че нивата на излъчване от такава батерия ще бъдат по-малки от нивата на излъчване, произвеждани от самото човешко тяло, което я прави напълно безопасна за използване в различни сфери.

Най-важното е, че цената на такава батерия, както обещават от NDB, ще бъде сравнима или дори по-евтина от литиево-йонните батерии със съответния капацитет.

Което ще доведе дотам, че комплект батерии АА могат да бъдат закупени веднъж в живота и след това предавани от поколение на поколение.

Между другото, „вечната" батерия за електрическа кола, изработена от ядрени отпадъци, поради високата си консумация на енергия всъщност ще работи не 28 хиляди години, а само 90, както показват изчисленията на NDB, но това ще бъде достатъчно, за да я ползват десетина коли в две поколения от едно семейство.

Теоретично пейсмейкър ще може да работи 28 хиляди години.

Доколко реалистично е това? Компанията е направила проверка на концепцията си в Ливърморската национална лаборатория и лабораторията „Кавендиш" в университета в Кеймбридж.

И двата теста са потвърдили нейната ефективност.

Следващата стъпка е да се създаде първият работещ прототип. Той трябва да се появи преди края на тази година.

Търговската версия на батерията с ниска мощност се очаква да излезе на пазара след по-малко от две години, а версията с висока мощност - след пет години.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: