Индия измества Китай в доставките на електроника на Запада

Индия измества Китай в доставките на електроника на Запада Снимка: https://pixabay.com/

Индия увеличава износа си на електроника за САЩ, Обединеното кралство и други страни, конкурирайки се с Китай, съобщава Bloomberg, цитирайки изследване на базираната в Лондон компания за финансови консултации Fathom Financial Consulting

Ръстът на индийския внос е особено забележим в Обединеното кралство и САЩ на фона на нарастващото геополитическо напрежение с Китай. Ако през ноември 2021 г. целият износ на електроника от Индия за САЩ възлизаше на 2,51% от китайските доставки, то през 2023 г. делът му се увеличи до 7,65%. В Обединеното кралство тази цифра се е увеличила от 4,79% на 10%. Индия също така е увеличила доставките за Австралия, Канада и Нова Зеландия.

Според агенцията индийските власти привличат производители на електроника с изгодни условия. Те намаляват данъците, опростяват процедурата за придобиване на земя и осигуряват капиталова подкрепа.

Най-големият завод за производство на смартфони, Samsung Electronics, се намира в Индия. Освен това Apple произвежда най-малко 7% от всички iPhone в страната чрез подизпълнителите Foxconn Technology Group и Pegatron.

През декември 2023 г. експертите вече говореха за предимствата на индийския пазар. Те посочиха високите темпове на икономически растеж и нивата на потребление като ключови фактори за привлекателността на индийския пазар.

До 2030 г. се очаква БВП на Индия да се удвои до 7 трилиона долара, уточнява Financial Times. Инвестициите в инфраструктура и недвижими имоти в Индия също растат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: