В Берлин задържаха терористка, укривала се 30 години

В Берлин задържаха терористка, укривала се 30 години Снимка: haberglobal.com.tr

Даниела Клетте е член на вече несъществуващата ляворадикална „Фракция Червена Армия” (RAF), известна и като Групата Баадер-Майнхоф

Лявата терористична структура е активна от 1970 г. и в продължение на 30 години извършва терористични атаки, грабежи и 33 политически убийства в Западна, а след 1989 г. и в обединена Германия. включително две през 1977 г., когато са убити главният прокурор на Западна Германия Зигфрид Бубак и директорът на Dresdner Bank Юрген Понто, застрелян при опит да бъде отвлечен. 

Последното убийство, дело на RAF, е изпълнено през 1991 г. , в стила на гангстерските наказателни акции. Жертвата Детлев Карстен Роведер, директор на т. нар. „Тройханд” – германската агенция, провела приватизацията в бившата ГДР, е застрелян от снайперист. 

Даниела Клетте и двама други членове на RAF се издирват от 90-те години на миналия век. Заподозрени са в поредица обири на супермаркети и превозни средства, транспортирали пари в брой. Тримата съзаклятници действат в периода 1999 г. – 2016 г., но тъй като RAF се разпада през 1998 г., разследващите смятат, че обирите не са били политически акции, а начин за набавяне на лични средства за триото, откраднало общо около € 2 милиона.

Сред доказаните престъпления на Даниела Клетте е бомбен атентат в затвора Вайтерщадт в провинция Хесен през 1993 г., и разбира се, участието ѝ в обирите. Според Bild, 65-годишната Клетте е идентифицирана по пръстовите ѝ отпечатъци и е задържана в понеделник, в апартамент в берлинския квартал Кройцберг. 

Арестът е извършен от полицията на Долна Саксониоя, със съдействието на властите в Берлин. По данни на Der Spiegel, в апартамента са открити боеприпаси, което предполага подготовката на нови терористични акции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: