Хамас управлява международен холдинг с около 40 компании

Хамас управлява международен холдинг с около 40 компании Снимка: quora.com

От тях към групировката текат милиони, включително в криптовалута

Компаниите действат в Близкия изток и Северна Африка, но особено важна е Турция, от където се управлява финансовата инфраструктура на Хамас. 

Пенсиониран шеф от отдела на Мосад за икономически разследвания заяви пред ВВС, че още през 2014 г. е предупредил Бенямин Нетаняху за източника на финансиране на Хамас и му е предложил да пресекат паричните потоци на организацията, но разчитайки на добросъседски отношения с групировката, управляваща Газа от 2007 г., израелският министър председател е отказал.

Според бившия високопоставен служител на израелското разузнаване, това е било грешка, позволила на ислямистката организация да хвърли "не милиони, а милиарди", за да построи стотиците километри тунели под Газа, да финансира военна сила от над 30 000 души и да се снабди със смъртоносни оръжия. В същото време Газа не развива икономика, а мнозинството от палестинското население в ивицата живее оскъдно, разчитайки на помощи от цял свят.

Предаване на ВВС представи някои документи с актуална информация от края на 2023 г., които разкриват обема на инвестиционния портфейл на Хамас – около 40 компании в Близкия изток и Северна Африка, в т.ч. в Саудитска Арабия, Катар, Иран, Алжир, Судан, Египет, страните в Персийския залив и Турция.

Предполагаемите инвестиции варират в най-широк спектър - от пътно строителство, фармацевтични продукти и медицинско оборудване до туризъм, минно дело, търговия със злато и богата колекция недвижими имоти, голяма част от които луксозни. 

Смята се, че страните, в които функционират компаниите на Хамас, също извличат добра финансова полза от дейностите им, като Турция отново изпъква, особено в сферата на строителството и недвижимите имоти.

През 2022 г. САЩ наложиха санкции на шест международни компании, които според американското министерството на финансите са пряко или непряко притежавани или контролирани от Хамас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: