ЕС налага нови санкции на Хамас

ЕС налага нови санкции на Хамас Снимка: cronista.com

На прицел са финансовите източници на палестинската воърожена групировка, както и отделни свързани лица

Санкциите ще бъдат обявени в понеделник от външните министри на ЕС, казаха пред POLITICO трима дипломати от блока. Изданието припомня, че в отделен акт във вторник ЕС наложи санкции на политическия лидер на Хамас в Газа Яхия Синвар заради смъртоносната атака на групировката в Израел на 7 октомври. Критици на външната политика на ЕС отбелязват, че решението отне доста време.

Паралелно с дискусията по санкциите срещу Хамас, ЕС, където палестинската кауза намира подкрепа, предложи и санкции срещу насилствените действия на израелски заселници на Западния бряг. Предложението направи през декември първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. Също през декември САЩ обявиха визови ограничения за израелски заселници, подозирани в екстремизъм.

Въпреки това е твърде рисковано от политическа гледна точка да се работи за съгласие по двете мерки паралелно, така че ще се действа на етапи, казват източниците на POLITICO. Според тях, след като външните министри на ЕС подпишат санкциите срещу Хамас, работата по санкциите срещу екстремистките израелски заселници ще продължи. 

Същевременно, говорителят на Европейската комисия по външните работи Питър Стано каза, че дискусиите между страните от ЕС „относно потенциални решения в областта на общата външна политика и политиката на сигурност (включително всякакви решения за санкции) са поверителни.

В предстоящите месеци САЩ и Израел вероятно ще притискат европейските лидери да последват примера им и да наложат санкции на ключови агенти на Хамас, както и на редица „финансови посредници“ в страни като Судан, Турция, Алжир и Катар. През ноември дипломатически източник каза пред POLITICO, че подобно решение ще изисиква повече време, за да стане официално предложение и очевидно дори и частични, санкциите се налагат едва в края на януари.

ЕС, САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Япония, Египет и Израел признават Хамас за терористична организация, но в контекста на възможен по-широк конфликт, настоящата война в Ивицата Газа е тема на разделение между страните от ЕС, коментира POLITICO.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: