Американският космически кораб Nova-C достигна повърхността на Луната

Американският космически кораб Nova-C достигна повърхността на Луната Снимка: видео стопкадър

Безпилотният американски космически кораб Nova-C, наричан още Odysseus, достигна повърхността на Луната, съобщава Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ в социалната мрежа X

Устройството на частната компания Intuitive Machines кацна в 18:23 източно време (01:23 СФ).

Според The ​​Verge, Nova-C е доставил няколко научни и изследователски товара за програмата Commercial Lunar Payload Services (CLPS), която има за цел да събира данни за лунната повърхност.
 

То [устройството] беше насочено към южния полюс на Луната, регион от особен научен интерес поради наличието на воден лед, който се крие в постоянно засенчени кратери. Такива данни могат да се окажат полезни, преди програмата Artemis на НАСА да отведе хората до Луната през 2025 г."

Odyssey е оборудван с лазерен ретрорефлектор, който може да помогне на други космически кораби да направят прецизни кацания, и радионавигационен фар, който предоставя данни за геолокация на спускаеми апарати, роувъри и самите астронавти.

Космическият кораб беше изстрелян на 15 февруари (изстрелването беше отложено с един ден поради технически проблем) от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида и навлезе в окололунна орбита на 21 февруари. Това е първото комерсиално кацане на Луната в историята на САЩ, отбелязва ABC News.

За отбелязване е, че космически апарат на САЩ направи меко кацане на Луната за първи път от мисията на "Аполо" преди 51 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: