Google уволни стотици служители поради натиска на конкурентите

Google уволни стотици служители поради натиска на конкурентите Снимка: wikipedia.org

Корпорацията Google уволни стотици служители поради нарастващата конкуренция

Корпорацията Google уволни стотици специалисти, работещи над гласовия асистент и изкуствения интелект поради натиск от страна на конкурентите, съобщава Bloomberg.

Съкращенията засегнаха екипа за разработване на хардуер за добавена реалност и гласовия асистент Google Assistant. Някои работници в централното инженерно подразделение на компанията също получиха известие за уволнение.

Както уточнява Bloomberg, корпорацията е подложена на натиск от страна на конкурентните приложения за изкуствен интелект от Microsoft и OpenAI. Google търси начини за намаляване на разходите, за да инвестира в най-важните си проекти.

Синдикатът на служителите Alphabet в изявление, публикувано в социалната медия X (Twitter), разкритикува плановете на корпорацията за съкращаване на работни места. Профсъюзът заяви, че компанията "не може да продължи да съкращава персонал, като същевременно печели милиарди долара всяко тримесечие".

През януари Microsoft обяви плановете си за уволнение на повече от 10 хиляди служители поради спад в доходите. Тогава персоналът на корпорацията надхвърли 220 хиляди души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: