Лавров призна: Не успяхме да се споразумеем със Запада относно Украйна

Лавров призна: Не успяхме да се споразумеем със Запада относно Украйна Снимка: МИД РФ

„Русия е готова да преговаря със Запада за Украйна, но западните страни отказват да вземат предвид интересите на Москва и съществуващите реалности на място“, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости”

Доразвивайки многобройните измислени теории на Владимир Путин за причината Русия да нападне Украйна, пред Руската държавна дума Лавров посочи: 

„Оставаме отворени за политическо и дипломатическо уреждане. Но при липса на сериозни предложения от тези, които ни обявиха война (?!?) и предвид тяхното нежелание да вземат предвид нито нашите интереси, нито реалностите на място, все още няма да може да се говори на масата за преговори“, т.е, краят на войната „все още не се вижда“.

Според информирани източници на Reuters, Владимир Путин е опитал да замрази военния конфликт в Украйна и през 2023 г., сигнализирайки Вашингтон чрез обществени и частни посредници. САЩ обаче са отказали да обсъждат предложенията на руския президент, без Русия да се откаже от окупираните украински територии.

Според друг източник, САЩ са заявили, че няма да обсъждат евентуално примирие без участието на Украйна и няма да притискат Киев да участва в подобни мирни преговори. Reuters посочва, че Кремъл е „разочарован” от позицията на Вашингтон и вече не вижда смисъл от по-нататъшни подобни контакти.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрече съобщенията, че Путин се е опитал да преговаря със Запада за замразяване на конфликта в Украйна, наричайки информацията „невярна“. Държавният департамент на САЩ също отрече, посочвайки, че „Русия може да мисли, че пътят към края на тази война минава през Вашингтон. Това, разбира се, не е вярно“.

В интервю с американския журналист Тъкър Карлсън, чието излъчване в Русия остана далеч под рейтингите на текущите забавни предавания и сериали, Путин обяви, че Русия е готова да преговаря с Украйна, но се оплака, че Киев отказва мирно споразумение „по указание на Вашингтон“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: