Руските президентски избори – подготовка за моноспектакъл

Руските президентски избори – подготовка за моноспектакъл Снимка: foreignpolicy.com

След като руската ЦИК не регистрира алтернативния кандидат Борис Надеждин, позовавайки се на „мъртви души” в списъците с привържениците му, прокремълски медии обсъждат идеята тези хора да бъдат разследвани

В директно предаване по канал „Россия” телевизионният водещ Владимир Соловьов и ръководителят на канала Russia Today Маргарита Симонян „се загрижиха” за бъдещата съдба на подкрепилите недопуснатия до президентската надпревара кандидат за президент. Соловьов „благодари” на Борис Надеждин, че събирайки изискваните по закон подписи в своя подкрепа, всъщност е съставил списък на „врагове на народа“и „неунищожени навалничета“.

„Да благодарим на Борис Борисович, че предаде в ЦИК списък с неблагонадеждни лица, проводници на чуждо влияние и врагове на народа”, каза Соловьов по канал „Россия“ и предложи списък с личните данни на тези лица да бъде прехвърлен на „компетентните органи за проучване“.

На свой ред Симонян отбеляза, че 18 от подписалите се за Борис Надеждин се оказали покойници. Соловьов веднага обясни: „Е, това е американският стил – защо ако човек умре, тази дреболия да го лиши от правото да гласува?“

На 8 февруари ЦИК анулира 9 147 подписа в подкрепа на регистрацията на Борис Надеждин за президентските избори в Русия. Опозиционерът е известен противник на войната в Украйна и се смята за съратник на убития през 2015 г. Борис Немцов.

Пункт за събиране на подписи в подрепа на Борис Надеждин в Санкт Петерпург, снимка - ТАСС

„Събрахме открито и честно повече от 200 хиляди подписа в цяла Русия - целият свят наблюдаваше опашките в нашите централи и пунктове за събиране на подписи. Да се ​​кандидатирам за президент през 2024 г. е най-важното политическо решение в живота ми. Не отстъпвам от намеренията си“, каза в отговор Надеждин и подчерта, че "според всички социологически проучвания" той е на второ място по популярност след Путин.

„Десетки милиони хора искат да гласуват за мен. И говорим за подписи на „мъртви души” и сгрешени паспорти... Разбирам, че това е правен проблем. Ние, разбира се, ще го оспорим“, отбеляза политикът и обяви, че до 16 февруари ще заведе във Върховния съд на Русия три дела срещу отказа на ЦИК да го регистрира.

Служители от администрацията по организиране на изборите казаха пред The ​​MoscowTimes, че заповедта Надеждин да не бъде допуснат до изборите е била дадена от Кремъл, след като от там са видели дългите опашки хора, желаещи да подкрепят кандидатурата на опозиционера. Аргументът: „Не може да има друг политик, публично обичан от хората, трябва да бъде само един и това е Путин”. 

Междувременно, след като 60 печатници отказаха на Надеждин да отпечатат предизборната му брошура, една се съгласи, но властите обявиха изданието за „екстремистко”, спряха печатането му и иззеха отпечатания тираж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: