"Замразен дим" и ИИ: нови сензори за чистота на въздуха за нашия дом

"Замразен дим" и ИИ: нови сензори за чистота на въздуха за нашия дом

Те откриват токсичния формалдехид във въздуха на помещението

Представете си сензор, който е толкова чувствителен, че може да открие вреден формалдехид във въздуха във вашия дом на ниво 250 пъти по-ниско, отколкото това могат да направят съществуващите детектори. Изследователи от Университета в Кеймбридж създадоха точно такъв сензор, използвайки "замръзнал дим" и изкуствен интелект, съобщава Science Daily.

За разлика от обемистите устройства, които консумират много енергия, тези нови сензори са ултра леки, работят при стайна температура и използват малко енергия. Изработените от "аерогели" материали, известни като "замръзнал дим" заради напълнената им с въздух структура, имат високо пореста повърхност, идеална за улавяне на газовите молекули.

Но как те определят виновника? Чрез внимателно оформяне на порите на аерогела, изследователите създават уникален детектор за "отпечатъците" на формалдехида - често срещан, но опасен замърсител на въздуха в помещенията, който се свързва с риска от респираторни заболявания и дори рак. Алгоритмите за машинно обучение разграничават формалдехида от другите газове, съдържащи се във въздуха, което дава много по-ясна представа за качеството на въздуха в помещенията.

Изследователите предполагат, че технологията може да бъде адаптирана за откриване на широк спектър от опасни вещества, проправяйки пътя към създаването на мобилни монитори за качеството на въздуха и приложения за здравеопазване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: