Германия започва национализация на филиалите на Роснефт

Германия започва национализация на филиалите на Роснефт

Германските власти възнамеряват да национализират дъщерните дружества на Роснефт, които в момента са под външен контрол, съобщи Handelsblatt, позовавайки се на правителствени източници

"Федералното министерство на икономиката се готви за национализация на петролната компания Rosneft Deutschland (RD). В понеделник руският концерн Rosneft официално участва в съответните изслушвания", се казва в материала.

Тези заседания, които са формалност, ще бъдат последвани от национализация, пише изданието.

Според запознати все още няма окончателно решение, но Берлин е против постоянното удължаване на сроковете за външен контрол.

През декември Роснефт подаде конституционна жалба до Германския федерален административен съд за прехвърлянето на нейните дъщерни дружества под външно управление на Германската федерална мрежова агенция.

През април руската компания поиска обезщетение от германското министерство на икономиката за загуби от външното управление на дъщерните дружества на компанията в Германия, освен това беше заведено дело срещу удължаването на такова управление.

Както отбеляза представителят на Роснефт в съда Бертран Малмендие в интервю за РИА Новости, външният контрол всъщност е петролно ембарго, въпреки че няма законово основание за това.

Германското правителство през септември 2022 г. прехвърли Rosneft Deutschland и RN Refining & Marketing GmbH на управлението на Германската федерална мрежова агенция, като пое контрола върху дяловете в три петролни рафинерии: PCK в Schwedt, Miro в Карлсруе и Bayernoil във Vogburg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: