Tesla e принудена да изтегли милиони коли заради дребен шрифт

Tesla e принудена да изтегли милиони коли заради дребен шрифт

Какво ли друго ще "докопат"?

Tesla отново попадна под прицел, този път поради доста неочаквана причина: размер на шрифта, съобщава Engadget.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) установи, че текстът на някои предупредителни светлини в различни модели на Tesla е твърде дребен, в сравнение с федералните препоръки, което може да "попречи на водача в разбирането на ситуацията и да увеличи риска от катастрофа".

Засегнати са почти 2,2 милиона автомобила, включително Model S (2012−2023), Model X (2016−2023), Model 3 (2017−2023), Model Y (2019−2024) и даже Cybertruck. Но притежателите на Tesla не трябва да се притесняват - удобна актуализация на софтуера вече "лети" към тях (чрез OTA), избавяйки ги от необходимостта да посещават дилър.

Проверка на NHTSA показа, че сигналните светлини на спирачката, паркирането и антиблокиращата спирачна система имат текстове с по-дребен шрифт на текста от предписания. Това може да ги направи по-трудни за четене, особено при условия на слаба осветеност, потенциално да забави реакцията на водача и да увеличи вероятността от инцидент.

Това е последният случай в поредицата от изтегляния на Tesla от пазара. През декември беше извършена мащабна корекция на автопилота чрез ОТА-актуализация, а проблемите със сигурността на вратите и камерата за обратно виждане засегнаха повече от 200 000 автомобила

Освен това, NHTSA  разшири разследването на проблемите с кормилното управление в автомобилите Model Y и 3 (над 334 000), доближавайки го до потенциално изземване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: