Tesla изтегли 200 хиляди автомобила поради повреда в камерите за обратно виждане

Tesla изтегли 200 хиляди автомобила поради повреда в камерите за обратно виждане Снимка: Tesla.com

Причината е повреда в софтуера

Компанията Tesla е изтеглила 200 хиляди електрически автомобила, предимно модели Model Y, Model S и Model X2023, производство 2023 г., , съобщава Engadget.

През декември миналата година производителят узна за проблема с камерите за обратно виждане, през януари тази година започна изтеглянето на автомобилите, което ще приключи през март

Съдейки по 81 отработени гаранционни случая, по които шофьорите са се обърнали към сервизните центрове на Tesla, задните сензори за паркиране не се включват при даване назад. Както в изявлението на компанията, така и в това на Националното управление за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), причината за неизправността е повреда в софтуера.

Предполага се, че сривът е причинен от конфликт на различните пнограмни версии след обновяването. Ето защо, на собствениците на Tesla беше препоръчано да проверят кои версии на софтуера използват. Проблемът може да засегне версиите 2023.44.30, 2023.44.30.6 и 2023.44.100. Според данни на NHTSA, Tesla е пуснала актуализация по въздуха (OTA), за да коригира срива.

През 2023 г. на пазара са пуснати около 1,8 милиона електрически автомобила. Бъгът на задните сензори за паркиране засегна повече от 10% от автомобилите, произведени през 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: