Палестинската автономия протестира срещу убийството на висш лидер на Хамас

Палестинската автономия протестира срещу убийството на висш лидер на Хамас Снимка: middleeastmonitor.com

Заместник-политическият лидер на терористичната организация Салех ал Арури беше убит вчера в резултат на атака с дрон в ливанската столица Бейрут

Малко след потдърждаването на смъртта му заедно с шестима други членове на екстремистката групировка, в Палестинската автономия избухнаха протести,. опровергавайки мита, че палестинското население е дистанцирано от Хамас.

Представители на Хамас и Хизбула потвърдиха, че Арури е бил убит при експлозия в южно предградие на Бейрут и обвиниха Израел за смъртоносния удар, съобщи Euronews. Израелските отбранителни сили (IDF) не са коментирали публично смъртта на Арури, но вчера написаха в X/Twitter, че са ударили "терористична инфраструктура на Хизбула в Ливан"

Арури беше един от основателите на военното крило на Хамас и ръководеше присъствието на групировката на Западния бряг. Той беше смятан за номер две в Хамас и елиминирането му е отдавнашна задача на IDF.

Смъртта на Арури повиши опасенията, че конфликтът ще се разшири още повече в Близкия изток. Ливанската терористична организация Хизбула драстично увеличи атаките срещу Израел и заяви, че убийството на високопоставения служител на Хамас "няма да остане ненаказано".

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб каза пред BBC, че правителството му е призовало Хизбула да не отмъщава, а френският президент Макрон призова Израел да избягва ескалация в Ливан. Израел не потвърди дали стои зад експлозията, но я описа като "хирургически удар" срещу Хамас.

Същевременно IDF съобщиха, че по-рано вчера в северната част на Западния бряг са убили четирима палестински екстремисти, бойци на Бригадата на мъчениците от Ал-Акса, според изявление на въоръжената групировка. След атаката на 7 октомври, която предизвика войната в Газа, на Западния бряг са убити над 300 палестинци по време на нападения, протести или сблъсъци с местно израелско население. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: