В Сърбия искат да върнат наборната служба в армията

В Сърбия искат да върнат наборната служба в армията Снимка: slobodenpecat.mk

Сръбският генерален щаб предложи на президента Александър Вучич да въведе отново задължителна четиримесечна военна служба

Това съобщи сръбското издание Danas, позовавайки се на интервю със сръбския министър на отбраната Милош Вучевич, излъчено по телевизионния канал Hepi. По думите на Вучевич, решението е взето след подробно разглеждане на „общата ситуация със сигурността и съвременните проблеми, пред които е изправена Република Сърбия като военно неутрална страна“.

Според министъра, инициативата цели „подмладяване“ и подобряване на личния състав на армията, както и ефективна подготовка на действащите и резервистките въоръжени сили на страната.

Анализатори посочват, че сръбската армия действително има категорична нужда от наборници, тъй като. средната възраст на военнослужещите е 44 години, като през миналата година са уволнени 12 хиляди души. От друга страна, предложеният четиримесечен период е достатъчно кратък, а и сръбската конституция предвижда алтернативна военна служба, предоставяйки на гражданите правото съзнателно да откажат военна служба и да я заменят с цивилна.

Заради всички тези обстоятелства, някои политолози наричат инициатива  „отчасти маркетингов трик“. Възобновяването на задължителната военна служба е популярна идея сред патриотично настроените сърби и се обсъжда от няколко години. В същото време, режимът на президента Александър Вучич е в труден период с ежедневните протести на опозицията, която оспорва законността на изборите и достоверността на изборните резултати..

Наред с това, две седмици след изборите сръбските власти признаха регистрационните автомобилни номера на частично признатата Република Косово, територия, която Сърбия смята за своя. Актът предизвика възмущение сред националистическите среди и патриотично настроените граждани, създавайки нов източник на негодувание и потенциален риск от още протести.

В този смисъл политически анализатори тълкуват широко популяризираната идея за задължителна наборна служба като отдушник на напрежението и опит да бъдат уталожени патриотичните страсти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: