Русия и Украйна размениха близо 500 военнопленници

Русия и Украйна размениха близо 500 военнопленници Снимка: theins.ru

От украински плен се завърнаха 248 руски военнослужещи, включително военни лекари, а Украйна посрещна 230 пленени военни

Министерството на отбраната на Русия публикува видео, в което военнослужещи благодарят за размяната и се подготвят за рехабилитация, съобщи The Moscow Times. „Военно-транспортният самолет на руските въздушно-космически сили ще достави военнослужещи за лечение и рехабилитация в лечебни заведения на руското министерство на отбраната“, се казва в изявление на ведомството.

„Войници, сержанти, офицери. Войници от въоръжените сили, националната гвардия, флота, граничари. Някои от защитниците на Мариупол и Азовстал – така украинският президент Володимир Зеленски описа завърналите се в своя Telegram канал.

Размяната стана възможна след "сложен преговорен процес" с посредничеството на ОАЕ, отбелязва руското министерство на отбраната. От своя страна Министерството на външните работи на ОАЕ заяви в уебсайта си, че успехът е постигнат благодарение на „близките приятелски отношения както с Руската федерация, така и с Украйна“. В изявлението се казва още,че ОАЕ са готови да продължат да участват в разрешаването на конфликта.

Това е 49-ият и най-голям обмен на пленени военнослужещи, съобщи украинският координационен щаб за лечение на военнопленници. Предишната размяна беше осъществена през август 2023 г. Украинският омбудсман Дмитрий Любинец не изключва нова размяна през следващите седмици, но руската страна не коментира тази информация. 

Според Американския институт за изследване на войната (ISW), Русия се е съгласила на такава голяма размяна, за да покаже, че се придържа към правните и хуманитарни норми по отношение на военнопленниците, въпреки някои данни за малтретиране на украински затворници. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: