Саудитска Арабия и Турция посредничат за връщане на украинските деца от Русия

Саудитска Арабия и Турция посредничат за връщане на украинските деца от Русия Снимка: khpg.org

Според източници на Financial Times, в преговорите участва и Роман Абрамович

Контактите се осъществяват от няколко месеца, но тази тема е толкова болезнена, че представителите на Русия и Украйна отказват да общуват помежду си, докато при размяната на военнопленици контактуваха директно, казва пред FT участник в преговорите: „Въпросът е много чувствителен, никой на никого не вярва. Имаме нужда от независим орган, който да събира данни за всички деца и да е приемлив и за двете страни”.

Няма пряка комуникация с руската страна по този въпрос, казва и Дария Герасимчук, комисар по правата на детето в Украйна: „Нещо повече, ние сме убедени, че не може да има преговори в тази посока, защото това не е въпрос за обмен на военнопленници, това са деца“.

Ситуацията се усложнява от факта, че няма точен списък на децата, попаднали в Русия. В Киев говорят за депортирането на около 19 500 деца, като е установено местонахождението на повече от половината. Украйна обвинява Москва в геноцид и умишлени действия за унищожаване на украинската идентичност на децата. Според Международният наказателен съд,  това е военно престъпление и именно проблемът с децата стана основание за издаване на заповед за арест за Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Според лабораторията за хуманитарни изследвания при Йейлския университет, в Русия са изведени най-малко 6 000 деца. Мария Лвова-Белова каза през април 2022 г., че от Донбас са били евакуирани повече от 150 000.

Децата са се озовали в Русия при различни обстоятелства, твърдят близки до преговорите. Едни са изведени от интернати, много са загубили родителите си във войната, други са отделени от семействата им в руските филтрационни лагери и под предлог „лоши условия за живот” се отвеждат в Русия. 

Москва твърди, че не депортира децата, а ги евакуира от зони на военни действи за тяхна безопасност. За да легализира този процес, Руската държавна дума прие закони за опростено придобиване на руско гражданство от деца и техните законни представители и за опростено осиновяване на украински деца от руснаци. The Guardian обаче цитира случаи, когато деца са били извеждани от Украйна с цел да се предоставят на руски приемни семейства, които получават за отглеждането им субсидии от федералните и регионалните власти.

Саудитски служители повдигнаха въпроса за децата през юни, на среща на G20 в Копенхаген, като част от по-широка дискусия за необходимостта трети страни да се опитат да намерят общ език между Русия и Украйна, каза пред FT дипломат, запознат със срещата. Според него, западните страни са дали зелена светлина на Рияд да преговаря за децата, както и за редица други въпроси, включително зърнената сделка, сигурността на Запорожката АЕЦ и ядрената ескалация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: