Новите власти в Полша ще увеличат бюджетния дефицит, за да изпълнят обещанията си

Новите власти в Полша ще увеличат бюджетния дефицит, за да изпълнят обещанията си

Новото правителство на Полша възнамерява да увеличи бюджетния дефицит, предава радиостанция RMF FM

"Дупката в новия държавен бюджет през следващата година може да надхвърли 200 милиарда злоти (около 50 милиарда долара по текущия курс). През целия уикенд екипът на финансовото ведомство заедно с новия министър Анджей Домански подготвяше своя версия на бюджета", се казва в съобщението.

Според радиостанцията правителството на Матеуш Моравецки е оставило след себе си бюджет с рекорден дефицит от над 164 милиарда злоти (около 41 милиарда долара).

Новото правителство ще трябва да отпусне допълнително 15 милиарда злоти за увеличаване на заплатите в публичния сектор, 15 милиарда злоти за образование и 5 милиарда злоти за платени отпуски за собствениците на микропредприятия, както и удължаване на нулевия ДДС върху хранителните продукти. За да се намерят недостигащите средства, увеличаването на държавния дълг е единственият възможен път, се отбелязва в съобщението.

Припомняме, че на 15 октомври в Полша се проведоха парламентарни избори, в резултат на които правителството на Муравицки подаде оставка. Вот на доверие от сейма получи новият състав на правителството начело с Доналд Туск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: