Унгария ще блокира влизането на България в Шенген заради таксата за транзит на газ

Унгария ще блокира влизането на България в Шенген заради таксата за транзит на газ Снимка: kommersant

Унгария ще наложи вето на влизането на България в Шенгенското пространство, ако София не премахне транзитната такса за руски газ, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто

„Дадохме да се разбере на българите, че ако запазят този данък дълго време, ако застрашат сигурността на енергийните доставки на Унгария за дълго време, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенгенската зона“, каза Сиярто (цит.  Ройтерс). Той заяви, че щом България премахне данъка, Унгария ще отмени ветото си.

Според ръководителя на унгарското външно министерство въвеждането на данък върху транзита на руски петрол противоречи на европейските стандарти и също така застрашава енергийната сигурност на Сърбия и Северна Македония.

През септември 2021 г. Унгария и Газпром подписаха договор за доставка на 4,5 милиарда кубически метра. м газ годишно през следващите 15 години. През територията на България минава сухопътното продължение на газопровода "Турски поток", по който тече гориво за Унгария и Сърбия.

На 14 октомври 2023 г. българските власти обявиха увеличение на тарифите за транзита на руски газ през страната. Вносът и транзитът на руски суровини се заплащат с такса от 20 лева за 1 MWh, или 111 долара за хиляда кубически метра. Беше планирано вносителите и газотранспортните организации да плащат таксата. 

Будапеща и Белград оцениха действията на София като "враждебна стъпка", която застрашава сигурността на енергийните доставки за двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: