Байдън затяга имиграцията заради военната помощ за Украйна, Израел и Тайван

Байдън затяга имиграцията заради военната помощ за Украйна, Израел и Тайван Снимка: lawfirm4immigrants.com

Американският сенат отхвърли искането му за $ 106 милиарда за трите страни, настоявайки финансирането да се обвърже с по-строги имиграционни мерки

Особено чувствителен за Байдън е проблемът с отхвърлената помощ за Украйна. След като искането му беше блокирано, той нарече стъпката „абсолютна лудост“ и призова: „Да не позволяваме на Путин да спечели, да не му поднасяме най-великолепния подарък”. 

Така или иначе, за да склони републиканците в Конгреса и да постигне финансирането на военни доставки за Украйна, Израел и Тайван, американският президент е дал да се разбере, че е „отворен за компромис” по имиграционните мерки, каза говорителят на Белия дом Анджело Фернандес Ернандес. 

По-конкретно, Белият дом може да затегне стандартите за проверка на исканията за убежище, да ускори депортирането, да позволи бежанците да бъдат експулсирани не само от границата, но и от цялата страна, както и да откаже убежище на кандидати, които пристигат в САЩ през трети страни. Според източник на Reuters, сенаторите обсъждат и въвеждане на числено ограничение на молбите за убежище.

Потенциално, споразумението би намалило нелегалната имиграция поне наполовина, но въпросът е дали може да бъде договорено преди Коледа, каза пред Reuters сенаторът републиканец Том Тилис, тъй като „Има още много работа“. Според колегата му демократ Крис Куунс, различията между неговата партия и републиканците остават „упорито големи“, но той остава оптимист, че намирането на общ език е възможно.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини републиканците, че си „играят с националната сигурност”, още повече, че не спират да добавят нови ограничения пред незаконната имиграция, отхвърлени при предишни дискусии, като същевременно не предвиждат разширяване на законната имиграция. 

Перспективата за сделка остава неясна както заради краткото време преди Коледните празници, така и при колебливото отношение на конгресмени и сенатори с латиноамерикански произход и от двете партии, отбелязва ny1.com

Затягането на имиграционната политика в САЩ може да удари и руснаците, коментира The Moscow Times. От октомври 2022 г. до септември 2023 г. в САЩса влезли рекордните 57 163 руски граждани. Повечето руснаци влизат през Мексико, до където пътуват като туристи. Най-честите им мотиви за искане на убежище в САЩ са мобилизацията и политическото преследване в Русия, както и личното им несъгласие с войната на Москва в Украйна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: