Тази година може и да не получите подаръците си за Коледа

Тази година може и да не получите подаръците си за Коледа Снимка: Уикипедия

FT: Поради проблеми в Суецкия и Панамския канал, доставката на стоки може да бъде прекъсната

Доставките на стоки по света може да бъдат прекъснати преди Коледа заради проблеми с корабоплавателните канали в Панама и Суец, съобщи Financial Times.

Повече от половината контейнерен трафик от Азия към Северна Америка и обратно трябва да минава през тези канали, отбелязва FT.

Капацитетът на Панамския канал постепенно намалява поради спада на нивото на водата. Езерото Гатун, което захранва канала, пресъхна поради най-голямата суша от 1950 г. през октомври, отбелязва FT. Освен това има затопляне, свързано с колебания в температурата на повърхностния слой вода в екваториалния Тихи океан.

Това може да забави доставката на домакински уреди и електроника, включително продукти на Apple, и коледна украса. Неназован европейски търговец отбеляза, че в настоящата среда проблемите със Суецкия канал могат да доведат до рязко увеличение на тарифите и нестабилни доставки през 2024 г.

Междувременно йеменските хуси обявиха през ноември, че възнамеряват да атакуват всеки израелски плавателен съд в Червено море и призоваха другите страни да "стоят настрана" от потенциалните цели. Йемен се намира на брега на южното Червено море, със Суецкия канал на север.

На 19 ноември йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (хуси) превзе товарния кораб Galaxy Leader с 25 пътници в Червено море. Няколко дни по-късно танкерът Zodiac Maritime, принадлежащ на структурите на израелски бизнесмен, беше заловен в Аденския залив. В началото на декември САЩ съобщиха за атаки срещу три американски търговски кораба в пролива Баб ел Мандеб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: