Ще се справи ли Германия с бюджетната криза?

Ще се справи ли Германия с бюджетната криза? Снимка: wsws.org

В търсене на възможности, вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек от Зелената партия отмени участието си в срещата на върха за климата COP28 в Дубай

Вместо това, Хабек обсъжда с коалиционните партньори в Берлин спешно споразумение за бюджет 2024, след като преди три седмици конституционният съд на Германия обяви, че предложените от правителството бюджетни параметри не се вписват в германския закон за поемане на нов дълг, пише ВВС.

Кризата не е толкова дългова, колкото анти-дългова, казват експерти. Германският закон за държавния дълг, въведен от Ангела Меркел през 2009 г. и известен като „спирачка на дълга”, ограничава размера на новите заеми, които правителството може да взема и предвижда бюджетен дефицитг до 0.35% от икономическото производство. Законът допуска извънредни ситуации като ковид-пандемията, или в случая за 2023 г. – енергийната криза. 

Позовавайки се на тази „спирачка”, консервативнвата опозиция изпрати бюджет 2024 в Конституционния съд, което доведе до блокирането на бюджета, а канцлерът Олаф Шолц така и не изясни бюджетните идеи на правителството си с неясните уверения от типа „Повярвайте ни, имаме план”.

Днес е последното редовно заседание на германския кабинет за тази година и министрите трябва да се споразумеят как да балансират бюджет 2024, в съответствие с "дълговата спирачка" и да го внесат на последните парламентарни сесии преди Коледа. . 

В последните няколко дни трите коалиционни партии проведоха дискретни нощни срещи, борейки се за споразумение и само по светещите прозорци на министерствата късно през нощта можеше да се гадае кой преговаря. Решенията не са много - повишаване на данъците, съкращаване на разходите или повече дългове – три опции, по които вижданията на трите коалиционни партии се разминават. 

Либералната FDP, която управлява финансовото министерство, е против по-високите данъци и поддържа запазването на „дълговата спирачка“. Лявоцентристката SPD на канцлера Шолц държи на обещаното увеличение за социални разходи, а Зелените са решени да осигурят достатъчно инвестиции в прехода на Германия към възобновяеми енергийни източници. От своя страна, консервативната опозиция не е в настроение за компромиси. 

Възможно е Робърт Хабек да се опита да заобиколи „дълговата спирачка”, аргументирайки се с извънредната необходимост от финансиране на ключова бъдеща инфраструктура. Все пак трите коалиционни партии все още могат да намерят начин да финансират важните за всяка от тях проекти, но с по-малко пари – трудно решение за коалиция дори в добри времена, а сега не са такива, припомня ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: