Гита Гопинат: „Геоикономическата фрагментация става все по-реална“

Гита Гопинат: „Геоикономическата фрагментация става все по-реална“ Снимка: стопкадър видео Euronews

Наричат ​​я един от най-влиятелните учени в областта на международната макроикономика

Euronews се свърза с Гита Гопинат в Берлин, където й връчиха наградата Бернард Хармс. Според експерта войната в Украйна е променила световната търговия и ЕС е в уязвима позиция.

Тя има  забележителна академична кариера преди да се присъедини към Международния валутен фонд. Първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат бе удостоена с наградата Бернхард Хармс, присъдена тази година от Института за световна икономика в Кил.

Говорейки пред Euronews, тя посочи "фрагментацията" на световната търговия на фона на войната в Украйна.

„Нека си представим, че всички държави, да речем, са разделени на два блока и че буквално няма търговия между тях. Ние моделирахме какъв ще бъде ефектът от това: ще доведе до намаляване на глобалния БВП от около 7%. Това е много голяма цифра, това е все едно да загубим икономиките на Япония и Германия“, отбелязва експертът.

Геоикономическата фрагментация (ГИФ) засяга търговията, финансите и технологиите. И някои играчи са изложени на по-голям риск от други.

"Мисля, че Европейският съюз е много уязвим от риска от фрагментация, защото е много отворен за външна търговия", казва Гита Гопинат. "Всъщност ЕС е по-отворен от Китай. Той е по-отворен от САЩ."

В докладите на МВФ се казва, че делът на търговията извън ЕС е бил повече от 40% през 2021 г., надвишавайки този на САЩ и Китай, въпреки приблизително сходния размер на икономиката.

Но какво може да направи Европейският съюз, за ​​да се защити?

    Ползите от укрепването на единния пазар са, че ще позволи на ЕС да получи много повече капитал за инвестиране в много важни процеси, включително зеления преход, включително цифровизацията. Всичко това изисква големи инвестиции. Така че, ако имате съюз на капиталовите пазари и банков съюз, това ще освободи средствата, които са необходими за увеличаване на производителността, за стимулиране на екологична промяна. Всички печелят от това.

Гита Гопинат
Първи заместник управляващ директор на МВФ

В МВФ считат, че в допълнение към укрепването на единния пазар на ЕС, блокът от 27 държави може да бъде подсигурен чрез поддържане на основана на правила многостранна търговска система.


Наградата и медалът на Бернард Хармс ( Bernhard-Harms-Preis und Medaille) са международни икономически награди.

Наградата се присъжда на всеки 2 години от Kiel Institute of World Economics (Германия) на учени, които имат значителен принос за развитието на теорията на международната икономика и подобряването на световните икономически отношения. Наградата е присъдена за първи път през 1964 г. в чест на 50-годишнината от основаването на института. Размерът на наградата е 25 000 €.

Медалът се присъжда нередовно на икономисти, които са допринесли за изследователската работа на института в традицията на Бърнард Хармс, основателят на института.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: