Байдън подписа временния бюджет на САЩ

Байдън подписа временния бюджет на САЩ Снимка: columbian.com

Документът не предвижда финансова подкрепа за Украйна и Израел

Бюджетът беше приет, за да се избегне временно частично спиране на работата на държавните агенции и предвижда до 19 януари 2024 г. отпускането на средства за приоритетни направления При отсъствието на поисканата от Джо Байдън помощ за Украйна ($ 61.4 милиарда) и Израел ($ 14.3 милиарда), поддръжниците на Украйна в Конгреса започват работа по пакет мерки, като републиканците настояват в него да се включи и реформа на имиграционната политика, пише unian.net.

В най-добрия случай средствата за Украйна може да бъдат одобрени около средата на декември, но процесът може да се проточи до Нова година, коментира Bloomberg. Междувременно Киев и неговите поддръжници във Вашингтон предупреждават, че Украйна започва да изчерпва боеприпаси, оръжия и гориво и че без нови доставки може да бъде принудена да отстъпи.

Перспективите за ново споразумение изглеждат най-добре в Сената, където Украйна има силни поддръжници и в двете партии. Сенаторите планират да финализират сделката следващата седмица, за да могат да я гласуват след празниците за Деня на благодарността (23-26 ноември). Проблемите обаче се очакват в Камарата на представителите, където група ултраконсерватори се противопоставя на продължаващата помощ за Украйна и настоява за радикално ограничаване на миграцията, което за демократите е неприемливо.

Пред вид предупреждението, отправено от говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, че ресурсите на САЩ да предоставят помощ на Украйна са близо до изчерпване, председателят на сенатската комисия по разузнаване Марк Уорнър каза: „Ако не предоставим допълнителна помощ на Украйна до края на годината, това ще бъде грешка от исторически мащаби“.

Същевременно, нидерландското правителство се ангажира с допълнителни € 2 милиарда военна помощ за Украйна през 2024 г., като част от по-мащабен пакет помощи, съобщи Reuters, позовавайки се на нидерландския министър на отбраната Кайса Олонгрен. Пакетът ще включва първоначални € 102 милиона за реконструкция и хуманитарна помощ, които при необходимост ще се увеличат. По този начин помощта, предоставена от Нидерландия на Украйна от началото на войната достига до около € 7.5 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: