Гран при на Турция попада в календара на Формула 1 за 2020 г.

Гран при на Турция попада в календара на Формула 1 за 2020 г. Снимка: wikimedia.org

Шефовете на Формула са на път да оповестят финалния вид на календара за сезон 2020, който ще съдържа 17 състезания.

Последната страна, която трябва да бъде обявена като домакин на Гран при през 2020 г., ще бъде Турция.

Сезонът ще завърши, както се очакваше, с 3 състезания в Близкия изток, като две ще са в Бахрейн и едно в Абу Даби. Така финалната бройка на състезанията, проведени през настоящия сезон, ще бъде 17.

Според договора, който има Формула 1 с телевизиите, които плащат за излъчването на спорта, минималният брой надпревари за един сезон трябва да е 15, за да се извършат плащанията към компанията собственик на Формула 1, „Либърти медия".

Пандемията от COVID-19 доведе до отмяната на 10 състезания от първоначалния календар за 2020 г. Състезанията в Северна и Южна Америка, както и в Азия бяха отменени и това остави няколко свободни дати през октомври и ноември.

Гран при на Емилия-Романя на пистата „Имола" ще се проведе на 1 ноември, а предвидената дата за Гран при на Турция е 15 ноември, макар още да няма официално потвърждение.

Пистата „Истанбул парк" не е била домакин на състезание от Формула 1 от 2011 г., когато се оттегли от спорта поради финансови причини.

През 2017-а шефът на спорта Чейс Кери проведе среща с президента на Турция Реджеп Ердоган, на която обсъдиха потенциално връщане на турската писта във Формула 1, но тогава това изглеждаше доста малко вероятно.

Сега, в необичайната за света и Формула 1 обстановка, турското трасе почти сигурно се завръща в календара през сезон 2020.

По време на уикенда за Гран при на Испания пилотите дадоха своето мнение относно възможността да се състезават на „Истанбул парк":

Ще бъде страхотно преживяване. Пистата там е невероятна и със сегашните коли ще е страшно бърза. Завой номер 8 ще е приключение", заяви Ромен Грожан от отбора на Хаас.

Изглежда наистина добра конфигурацията на тази писта. Не знам как го правят от „Либърти медия", но през настоящия сезон вършат прекрасна работа, като изибират тези страхотни писти, макар и в тази тежка за спорта и света ситуация."

Мунджело", „Имола" и „Истанбул парк" са все неверотни трасета и очаквам с нетърпение да се състезаваме там", каза Алекс Албон от Ред Бул.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: