Ще се справи ли Германия с нелегалната миграция

Ще се справи ли Германия с нелегалната миграция Снимка: eu.usatoday.com

Макар че не е на първа линия пред мигрантската вълна като Италия и Гърция, Германия остава топ дестинация за търсещите убежище, привличайки най-малко 30% от общия брой нелегални мигранти в ЕС, Норвегия и Швейцария

Най-голямата европейска икономика поднови граничния контрол с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария – страни от Шенгенската зона, замислена да бъде без граници. 

В същото време жителите на граничните германски общини се тревожат, че ежедневно пристигащите групи млади мъже „са армия и в един момент, когато получат заповед да действат, с нас е свършено, с Германия е свършено”, казва пред ВВС жена от малък саксонски град до чешката граница. Тя участва в доброволна група, която всеки ден проверява околността за мигранти, защото "се страхува за децата си".

Подобна е ситуацията и по границата с Полша, където въоръжени полицаи патрулират, преследвайки трафиканти и отчаяните им пътници, но обикновено откриват само тях, тъй като трафикантите бързо ги изоставят в горите и... поемат следваща група.

Новопристигналите натоварват службите за сигурност и икономиката в малките гранични селища, предизвиквайки и опасност от горски пожари, тъй като често нощуват на открито, палят огньове, оставят отпадъци и купчини спални чували. 

Повечето германци не приемат настаняването на мигрантите в жилища, докато чакат да им дадат - или да им откажат убежище, тъй като така нелегално преминалите границата се събират на едно място и създават общност. Заради тромавата процедура за обработка на кандидатурите им за убежище, тази принудителна уседналост често продължава с години и това тревожи местните хора, сдобили се с общежитие или дори с квартал нелегални мигранти.

Макар че отрича, германското правителство чу сигнала от успеха на местните избори, който отбеляза антимигрантската партия „Алтернатива за Германия” (AfD), обвинявана често в пристрастия към фашизма

Незаконните влизания в страната тази година гонят върха на мигрантската криза от 2016 г. В същото време приемът на квалифицирани чуждестранни работници е улеснен, заради недостига на работна ръка в Германия, която прие и над един милион украинци, повечето жени и деца.

Анализатори смятат, че в правителството текат сериозни дискусии по темата. В края на миналия месец канцлерът Олаф Шолц беше в Нигерия, за да обсъди как да се връщат повече нелегални мигранти и да се ускори депортирането на тези, чиито молби за убежище се отхвърлят. 

Същевременно, мнозина описват граничните проверки и плановете на ЕС за ускорено разглеждане на молбите за убежище, като „фалшиви решения“.

Това върна на масата за дискусии спорната сделка с Турция от 2016 г., според която Анкара се ангажира да спре потока от мигранти в замяна на помощи и безвизово пътуване. Германското правителство не изключва подобна схема и със страни като Сенегал, Мароко и Руанда.

Друта идея е молбите за убежище в Германия да се подават и разглеждат още докато мигрантите са по пътя си към ЕС, т.е., преди да са потеглили от главните изходни пунктове за нелегална миграция - основно северноафриканските страни и Турция. Смята се, че това ще облекчи мигрантския наплив към Европа и ще  намали рискованите пътувания през Средиземно море, голяма част от които завършват трагично. 

Тази седмица канцлерът Олаф Шолц се среща с регионалните лидери на Германия и миграцията е на първо място в дневния ред на разговорите. Но повишената подкрепа за AfD оставя усещането, че федералното правителство не се справя. На това мнение са дори членове на партиите от управляващата коалиция. Един от тях – кмет на гранично градче, казва пред ВВС: „Изглежда, че не сме научили урока от 2016 г. – сега сме също толкова неподготвени, колкото и тогава”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: