Реколтата гние в Канада поради липса на чуждестранни работници

Реколтата гние в Канада поради липса на чуждестранни работници Снимка: Pixabay

В разгара на сезона на прибиране на реколтата аспержи, марули, ягоди, краставици и много други плодове и зеленчуци се оставят на полето, защото няма кой да ги обере.

Само в една от многобройните ферми в Канада собственикът споделя, че между 120 000 и 240 000 глави маруля се унищожават всяка седмица. От началото на сезона това прави общо около 1,2 милиона глави, което е огромно количество.

Земеделските производители не могат да приберат реколтата поради липса на работници. Кризата с COVID-19 показа един от основните проблеми пред селското стопанство в страната: зависимостта от временни чуждестранни работници.

В една от фермите, „RGR Guinois”, се разчита на помощта на 128 мексикански или гватемалски работници през лятото. В момента обаче те са само 92. Отделно от това на няколко от пристигналите се е наложило да преминат и през задължителната двуседмична карантина. Загубите са по около 5000 касетки на ден, по думите на управителя Оливие Гойет. 

Още в началото на пандемията, когато станало ясно, че работниците няма да могат да пристигат, по-голямата част от канадските фермери са намалили обработваните си площи. И независимо от всичко, сега се стига до ситуацията много голяма част от зеленчуците да не могат да бъдат прибрани. „На полето остана реколта за почти един милион долара поради липса на работна ръка”, казва Жан-Пиер Барбо, чиято ферма е в Сен Мишел де Напиервил.

За разлика от кореноплодните, които могат да бъдат събирани механично, марулите, например, се режат с помощта на мачете. Затова наличието на работна ръка е абсолютно задължително.

Още по темата във

facebook