Подготвя се създаването на Съвет за иновации към МИР

Подготвя се създаването на Съвет за иновации към МИР Снимка: Министерство на иновациите и растежа

В него трябва да участват представители на научните среди, бизнеса, медицински специалисти и финансиращи организации, обясни министърът на иновациите Милена Стойчева

Подготвяме учредяването на Съвет за иновациите към Министерството на иновациите и растежа (МИР). От изключителна важност е в него да участват представители на научните среди, на бизнеса, на стартъпи и финансиращи организации. Целта е да работим за устойчивост на иновационната екосистема чрез включването на всички заинтересовани страни. Например за създаването на общи решения в сектор „Здравеопазване“ е важно да се включат както предприемачи, иноватори, така и медицински специалисти и учени. Затова е необходима по-дългосрочна стратегия, която да бъде развита през годините, а не да е приоритет на едно правителство за един мандат. 

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя участва в конференция „За по-устойчива здравна система в България“ в София, организирана от Българо-швейцарската, Американската и Германо-българската търговски камари. В събитието участваха министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на електронното управление Александър Йоловски, проф. Рифат Атун, отговарящ за глобалните здравни системи към департамента по обществено здраве към университета Харвард, САЩ, както и представители на професионални и секторни асоциации.

Иновациите са ключът към промяната в здравеопазването у нас. Чрез инвестиции в този сектор може да обърнем представите за здравеопазването у нас – от темите за проблемите в теми на възможностите“, каза още Стойчева. 

Тя подчерта, че иновациите в определена област не могат да се реализират само от едно министерство, а са модел и стратегия за визия и работа на няколко институции. „Работим с всички министерства, за да се развиват иновации в различните сектори. Ако всяка институция и сфера работи самостоятелно, отново ще се стигне до отделни действия, които не водят до по-добър ефект за икономиката“, обясни министърът. 

„Темата за дигитализацията на здравеопазването е изключително важна, но не е единствената. Необходима е обща политика спрямо медицинските кадри и развитието на капацитета на целия здравен сектор, който си взаимодейства с всички останали сектори“, заяви още министър Стойчева. 

Тя припомни, че предстои по програмата за иновации в предприятията (ПКИП) да бъдат отворени за кандидатстване за българските фирми две процедури – за разработване на иновации и за внедряването им. „Има отделен значителен ресурс за тях“, каза министърът. По двете процедури за разработване и за внедряване на иновациите малките и средни компании ще имат достъп до 420 млн. лв. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: