„Забраниха им колите – минаха на автобуси“

„Забраниха им колите – минаха на автобуси“

Финландците се оплакват от посетители от Русия, които изпразват рафтовете на магазините

Санкциите, наложени от страните от Европейския съюз срещу Руската федерация, не засегнаха шопинг туризма. След забраната за влизане на руски леки автомобили в ЕС руснаците преминаха на автобуси и продължават масово да идват във Финландия за пазаруване, казва Пиа Сариваара, ръководител на отдела за санкции на финландското външно министерство, пише DP.

Според нея финландските власти не могат да направят нищо по въпроса.

Руснаците продължават да пазаруват във финландския град Näätäme близо до норвежката граница - на час път с кола от Стурског. Те пристигат с микробуси от Мурманска област и купуват стоки, които не са обект на санкции.

Представител на финландското министерство на външните работи отбеляза, че от гледна точка на санкциите това е законно.

Тя уточни, че се допускат покупки на обща стойност до 300 евро и тегло не повече от 20 кг. „Руснаците „купуват килограми шоколад, а също купуват обувки“, отбеляза дипломатът.

Същото се случва и в Норвегия, която на 3 октомври спря да пуска леки автомобили с руски номера, но не забрани използването на микробуси и автобуси с повече от 10 места.Руснаците отиват в Норвегия, за да се запасят със стоки от Мурманск регион на Русия през международния контролно-пропускателен пункт Борисоглебск - Стурског.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: