Гренландски жени искат обезщетение от Дания заради насилствен контрол на раждаемостта

Гренландски жени искат обезщетение от Дания заради насилствен контрол на раждаемостта Снимка: https://pixabay.com/

На 13-годишни момичета са били имплантирани 4500 вътрематочни устройства за предотвратяване на бременност без тяхно знание и съгласие, се казва в доклада

Група жени от Гренландия настояват за обезщетение от Дания за принудителното им участие в кампания за контрол на раждаемостта, започнала през 60-те години на миналия век, заяви адвокатът на групата.

След като беше обявено, че Дания и Гренландия, бивша датска колония и сега самоуправляваща се автономна територия под суверенитета на тази страна, са започнали официално разследване, което трябва да приключи до май 2025 г., групата поиска обезщетенията да бъдат изплатени незабавно, тъй като някои от тях са жени на 70-80 години, съобщава Танюг.

„Какво ще ни помогне това (разследване), когато ясно знаем, че нашите законови и човешки права са били нарушени“, казва Наджа Либерт, една от жените, търсещи обезщетение, пред Ройтерс.

Скандалът е открит в архивите

Скандалът излезе наяве, когато датската телевизия DR обяви миналата година, че архивите разкриват, че между 1966 и 1970 г. 4500 вътрематочни устройства за предотвратяване на бременност са имплантирани на 13-годишни момичета без тяхното знание и съгласие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: