„Планини“, по-високи от Еверест, открити върху „древна структура“ около ядрото на Земята

„Планини“, по-високи от Еверест, открити върху „древна структура“ около ядрото на Земята

Ново проучване на Земята под краката ни откри, че около ядрото на планетата може би е увита древна структура на дъното на океана, която може да е по-висока от връх Еверест в някои области

Чисто ново картографиране с висока разделителна способност на ядрото на земята разкри неща, които учените не са знаели преди, според проучване, публикувано за първи път в края на април.

Откритието установява, че на около 2900 километра под повърхността на границата на ядрото на мантията, където скалите срещат разтопеното външно ядро на планетата,се намира тънък, но плътен слой.

Геологът Саманта Хансен от Университета на Алабама казва в проучването: „Сеизмичните изследвания, като нашите, предоставят изображения с най-висока разделителна способност на вътрешната структура на нашата планета и ние откриваме, че тази структура е значително по-сложна, отколкото се смяташе преди.“

„Нашето изследване предоставя важни връзки между плитката и дълбоката земна структура и цялостните процеси, движещи нашата планета.“, посочва тя.

Хансен и екипът й са провели изследването от 15 различни станции в Антарктика, като използват сеизмични вълни, създадени от земетресения, за да създадат карта на това как изглежда вътрешността на планетата.

Екипът идентифицира неочаквана енергия в рамките на секунди след отразената от границата вълна от сеизмичните данни. Констатациите показват, че въпреки че слоят е много тънък, той се разпростира на много, много километри и е наречен зона с ултра-ниска скорост (ULVZs) заради силното намаляване на скоростта на вълните.

Експертите смятат, че заради свойствата на тази ултра-бавна зона, слоят може да варира драстично във височината си. Геофизикът Едуард Гарнеро от Държавния университет на Аризона посочва: „Плътността на материала варира от няколко километра до десетки километри. Това предполага, че виждаме в ядрото планини, на някои места до пет пъти по-високи от връх Еверест.“

Тези подземни планини могат да играят значителна роля в начина, по който топлината излиза от ядрото на Земята и захранва магнитните полета и вулканичните изригвания.

Проучванията на екипа предполагат, че слоят може би обвива цялото ядро, но ще трябва да се проведат допълнителни изследвания, за да се определи дали е така.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: