Скандал с визи разтърси Полша

Скандал с визи разтърси Полша Снимка: araujoguindastes.com.br

Заместник-министър на външните работи направи опит за самоубийство

Силно антимиграционната полската управляваща партия (PiS) изглежда е раздала срещу подкупи стотици хиляди визи на имигранти от Азия и Африка, пише Euronews. Полската антикорупционна агенция започна разследване на аферата, на която се натъкна при проверка в края на август.

Заместник-министърът на външните работи Петр Вавжик беше уволнен, с мотив, че не сътрудничи на разследването, но полски медии съобщават, че високопоставеният дипломат е заподозрян в съучастие в корупционната схема и е оказвал натиск върху полските консулства в Африка и Азия да издават визи на хора, „подбрани” от него. Миналата седмица Вавжик беше хоспитализиран с животозастрашаващи наранявания след очевиден опит за самоубийство.

Скоро схемата "пари срещу виза" се изясни: бъдещите имигранти от развиващи се страни просто са купували "подпечатана виза" срещу € 4 500 в брой, предавани на посредник, който „на място” е вписвал името на „кандидата” в документа. Във връзка със скандала е започнало  разследване и в полските консулствата в Азия и Африка.

Полското издание Onet съобщи, че миналата година две големи групи кандидати от Индия, представящи се за режисьори от Боливуд, са получили работни визи, посочвайки несъществуващи филмови проекти. Големият брой имигранти с полски визи в ЕС е направил впечатление и на държавите-членки, много от които Полша обвинява, че не контролират добре бежанския поток към блока. 

Германското правителство поиска от Полша "бързо и пълно изясняване на датите и броя на издадените визи, както и националностите на бенефициентите". Най-гневна обаче е полската опозиция. Тази седмица депутат от опозиционната Гражданска коалиция дори беше арестуван, след като с изказване по мегафон прекъсна предизборна реч на полския премиер.

Според проучванията, PiS в момента е най-популярната полска партия,  макар че от идването ѝ на власт е обвинявана в подкопаване на основните права и свободи, независимостта на съдебната система и медиите. Според политически наблюдатели, визовият скандал може  да доведе до изборен резултат без абсолютно мнозинство на PiS в парламента.

Полският политик Доналд Туск, по-либералният бивш председател на Европейския съвет, миналата седмица обвини PiS в лицемерие и посочи, че ситуацията поставя под съмнение над 250 000 визи, издадени от полски консулства и посолства. Ако е точен, излиза, че докато строи стена по границата с Беларус, за да се предпази от незаконна миграция, Полша е вкарала в ЕС четвърт милион незаконни имигранти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: