Полша обяви, че няма да доставя оръжия на Украйна

Полша обяви, че няма да доставя оръжия на Украйна Снимка: neweasterneurope.eu

В телевизионно обръщение към нацията, полският премиер Матеуш Моравецки изтъкна, че страната му ще се съсредоточи върху модернизирането на собственото си въоръжаване

Напрежението между двете нации нарасна за дни, след като Полша, един от най-верните съюзници на Украйна срещу руската агресия,  отказа вноса на украинска пшеница, припомня ВВС. 

Пред ООН Володимир Зеленски се обяви против политизирането на темата, предвид предстоящите избори в Полша и коментира, че „някои страни са симулирали солидарност с Украйна”. Варшава прие думите на украинския президент лично и повика посланика на Киев, за да заклейми подобно "неоправдано отношение към Полша, която подкрепя Украйна от първите дни на войната"

Забраната за износ на украинско зърно в ЕС приключи на 15 септември и не беше подновена. Унгария, Словакия и Полша обаче решиха да продължат да я прилагат, но ще допуснат транзитен транспорт на украинско зърно до други пазари. 

Украйна заведе дела срещу трите страни пред Световната търговска организация (СТО) с аргумента, че забраната за внос на украинско зърно нарушава международните договорености в областта на търговията. Европейската комисия е съгласна с украинската позиция и неведнъж също е заявавала, че отделните страни-членки не определят търговската политика на на ЕС. 

Полша обаче потвърди, че ще запази забраната в сила и че не е впечатлена от жалбата пред СТО. Матеуш Моравецки предупреди, че ако Украйна ескалира спора за зърното, забраната за внос може да обхване и други украински продукти. Външното министерство на Полша добави, че „натиск върху Полша пред международни форуми или жалби до международни съдилища не са подходящи методи за разрешаване на различията между нашите страни“.

Киев призова Полша да "остави емоциите настрана" и предложи страните да възприемат конструктивен подход за разрешаване на спора. 

Позовавайки се на европейско проучване, френският външен министър Катрин Колона заяви вчера, че вносът на украинско зърно няма да ощети европейските фермери и нарече „жалък“ опита за създаване на напрежение 

Полша прие над 1.5 милиона украински бежанци и е сред първите пет страни, предоставили най-голяма военна помощ на Украйна, след САЩ, ЕС, Германия и Обединеното кралство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: