Африканските страни отказват да търгуват с Русия в рубли

Африканските страни отказват да търгуват с Русия в рубли Снимка: oporaua.org

Според статистиката на Централната банка на Русия, цитирана от РБК, африканските държави предпочитат да се разплащат с Русия в китайски юани

Преди войната в Украйна 98,2% от всички разплащания на африканските страни към Русия се извършваха в долари и евро, но след въвеждането на санкциите срещу Москва, тази търговия се ориентира към разплащания в рубли. През този февруари рубловите транзакции обхванаха  82,4% в руския търговски обмен с Африка, но от тогава насам този индекс пада, достигайки през юли едва 12,7% дял от разплащанията.

Африка започна да се отказва от рублата заради падането на руската валута до най-ниското ѝ ниво след началото на войната в Украйна. В края на юли $ 1 се обменяше за над 90 рубли, а през август за над 101 рубли.

Цената на стоките в търговските договори с африканските страни обаче продължава да се определя в долари, а основният критерий при избора на валута за разплащане е изгодността на транзакцията с рубли за момента. Така според финансови анализатори в областта на международната търговия, африканските страни са преценили, че за тях е най-удобно да плащат в юани.

Основните търговски партньори на Русия в Африка са Египет и Алжир, където Москва  доставя храни и оръжия. Руската федрация търси и други търговски партньори в Африка, предвид например изявлението на Norilsk Nickel от края на 2022 г., че разглежда пристанището Танжер в Мароко като нов център за доставка на цветни метали

Анализаторите обаче отбелязват, че предвижданията в тази посока са трудни, заради поверителността на търговските взаимоотношения. Някои виждат причината за отдръпването от руската валута и във факта, че Русия излезе от зърнената сделка, нарушавайки директно продоволствената сигурност на африканските страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: