Мъск е готов да продаде част от сателитния си интернет Starlink на Пентагона

Мъск е готов да продаде част от сателитния си интернет Starlink на Пентагона Снимка: cosmosmagazine.com

Новата биография на Мъск предлага свежи подробности за украинската дилема на милиардера

Идеята за частичната продажба на Starlink, собственост на космическата ксомпания на Мъск SpaceX, разкри в интервю за Washington Post авторът на книгата Уолтър Айзъксън. Писателят, известен с успешните си биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн не сподели подробности за сделката, но посочи, че американското военно ведомство ще има пълен контрол над част от сателитната система, която обслужва и Украйна. 

Според Айзъксън, Мъск е взел решението за продажбата, след като беше обвинен, че е изключил системата Starlink около Крим, като по този начин е осуетил нападение на украински дронове срещу кораби на руския флот.

За медиите Мъск обясни, че не би могъл да изключи системата си, тъй като никога не е работила над полуострова, заради американските санкции срещу Русия, включително анексирания Крим. Айзъксън добавя и още подробности:  след разговорите му с високопоставени руски служители, Мъск реално се е опасявал от руски ядрен отговор на украинската атака, 

Притесненията на Мъск от „мини-Пърл Харбър“, както Айзъксън се изразява, не се сбъднаха в Крим, но според CNN, епизодът разкрива, че планирано или не, собственикът на Starlink се е превърнал във властен посредник във войната, когото американските служиби не могат да пренебрегват

Мъск не е коментирал мнението на CNN, но след излизането на книгата на 12 септември доуточни обстоятелствата около случая с пост в X, бившият Twitter:

„Имаше спешна заявка за активиране на Starlink по цялото трасе до Севастопол, с очевидното намерение да бъде потопена по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил, SpaceX определено щеше да бъде съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликта. А предназначението на Starlink не е да участва във войни. Създадох системата, за да могат хората да гледат Netfliх, да се отпуснат, да се свързват онлайн, включително за училище и да правят добри мирни неща, а не да атакуват с дронове“.

Все пак Мъск е споделил, че хипотетично, би включил своя интернет за територията на Крим, ако примерно беше получил конкретно указание лично от президента на САЩ Джо Байдън. Подобен акт обаче обяснимо не  е имало. Но въздържаността на Мъск не намалява значението на Starlink във войната, след като едва преди седмица руски хакери атакуваха комуникациите на украинските войски, с цел да прихванат данни, изпратени чрез сателититната система на ексцентричния милиардер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: