На 11 септември 2001 г. бе извършен най-големият терористичен акт в човешката история

На 11 септември 2001 г. бе извършен най-големият терористичен акт в човешката история Снимка: https://pixabay.com/

Терористичните атаки от 11 септември 2001 г. са серия от координирани самоубийствени терористични атаки, извършени в Съединените американски щати

Според официалната версия отговорността за тези атаки е на ислямистката терористична организация Ал Кайда.

На 11 септември 2001 г. два самолета, контролирани от терористи, се разбиха в небостъргачите на Световния търговски център (WTC) в Ню Йорк. В резултат на това и двете кули се срутиха, причинявайки сериозни щети на съседните сгради. Третият самолет е насочен към сградата на Пентагона. Четвъртият катастрофира в Пенсилвания.

В допълнение към 19-те терористи, атаките убиха повече от 3000 души, раниха около 6000, а други 24 са изчезнали. Повечето от загиналите са цивилни. Бедствието отне и живота на пожарникари и полицаи, благодарение на чиито усилия беше възможно да бъдат спасени около 30 хиляди души.

На 12 септември 2001 г. президентът на САЩ Джордж У. Буш направи телевизионно обръщение към нацията във връзка с терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон. Той каза, че е наредил да се използват „пълните ресурси на разузнаването и правоприлагането“ на Съединените щати, за да бъдат открити и наказани извършителите на атаките. Според президента терористите са искали да създадат хаос в Америка, но не са успели да го направят.

На 11 септември 2006 г. в Ню Йорк беше открит паметникът „Сълзата на скръбта“ на Зураб Церетели - подарък от руснаците за американския народ в памет на жертвите на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Височината на паметника надвишава 30 метра, теглото - повече от 170 тона. Това е разцепена бронзова плоча, символизираща срутените „кули близнаци“. 12-метрова стоманена капка, сълза, е окачена в пукнатината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: