Scania тества електрически влекач, задвижван от слънчева енергия

Scania тества електрически влекач, задвижван от слънчева енергия Снимка: Scania

Шведският автомобилен производител Scania представи първия по рода си хибриден камион, оборудван с ремарке с десетки слънчеви панели, които могат да осигурят енергия за изминаване на до 10 000 км годишно

 Превозното средство вече е успешно тествано по обществени пътища и сега Scania се надява да разработи подобна технология за масова употреба в търговски превозни средства. Общата площ на слънчевите панели, разположени отстрани и на покрива на ремарке с дължина 18 метра, е 140 m2.


Никога досега слънчевите панели не са били използвани за генериране на енергия за задвижването на камиони“, казва Стас Крупения, ръководител на изследванията в Scania.

„Този ​​естествен източник на енергия може значително да намали емисиите в транспортния сектор.“

Енергията, генерирана от слънчевите панели, осигурява на камиона пробег до 5000 километра годишно в Швеция, въпреки че в страни с много слънце като Испания тази цифра ще се удвои.

Изследователите смятат, че в бъдеще производството на слънчева енергия може да се удвои чрез използването на нови слънчеви клетки.

Нашето изследване на ефективни и леки слънчеви клетки ще бъде наистина важно, особено що се отнася до използването им в бъдещи камиони“, казва Ерик Йохансон, професор по физическа химия в университета в Упсала в Швеция, който участва в проекта. 
„Това е вълнуващ проект, в който академичните среди и индустрията работят заедно за намаляване на въздействието на товарния транспорт върху климата. Резултатите от използването на този уникален камион ще бъдат много интересни.“

Хибридният камион е част от усилията на компании и институции по целия свят да проучат начини за преминаване от превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, към по-екологични решения.

Миналата година холандският стартъп Lightyear демонстрира автомобил със слънчева енергия, който може да измине стотици километри с едно зареждане. Описван като „най-ефективния и екологичен“ автомобил в света, Lightyear One вече е достъпен за предварителна поръчка и се очаква да бъде първият четириколесен автомобил със слънчева енергия, способен да превозва повече от един пътник, който ще се появи на пазара.

Independent

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: